måndag 5 juli 2010

Idag ska jag debattera pressetik på Sigyn (!?!)

Äntligen på plats i Almedalen, Visby. Årets höjdarvecka för alla som gillar samhällsdebatt i alla avseenden. Närmare 1400 seminarier och debatter med mera kan man gå på gratis under den kommande veckan. Själv ska jag under måndagen sitta i en panel på kärnkraftsavfallsfartyget Sigyn (!) och diskutera pressetik. Symboliskt? Kärnkraften är ibland nog nästan lika kontroversiell som pressetiken. Eller tvärtom...

Sigyn ligger i hamnen i Visby och tjänstgör där som konferensanläggning, det är inte konstigare än så. Pressetiken finns denna vecka representerad i Visby genom branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU, som är en av huvudmännen för pressens etiska system. TU finns på plats i Almedalen som arrangör av olika debatter.

Andra deltagare i denna debatt är justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger, själv tidigare pressombudsman, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Peo Wärring, Folkets chefredaktör Katrin Säfström samt Aftonbladets krönikör och ställföretrtädande utgivare Lena Mellin.
Huvudfrågan som ställs till oss i panelen gäller det pressetiska systemet framtid, tror vi i panelen att det kommer att överleva? Systemet som sådant, alltså. Det har ju blivit lite ifrågasatt under våren.
Innan man gissar vad vår slutsats blir så gäller det nog att tänka på att etik är en sak, ett etiskt system en annan sak. Tycker jag. Själv ska jag tänka till rejält under natten inför debatten för att försöka kunna säga något klokt.

Gissa vad jag kommer fram till!

På Sigyn i morgon 14.00 får ni svaret. Eller därefter på denna blogg när lockelserna i Almedalen så medger. Välkomna både där och här!

Inga kommentarer: