onsdag 25 september 2013

Staten trakasserar Aftonbladet och Expressen

Nu utmanar Lotteriinspektionen återigen vår tryck- och yttrandefrihet. Myndigheten vill förbjuda tidningarna Expressen och Aftonbladet att publicera klickbara länkar till utländska spelbolag på de bägge mediebolagens sajter. Och detta drar sig statliga Lotteriinspektionen inte för trots att myndigheten tidigare juridiskt förlorat en rad försök att stoppa publiceringarna.  
Bråken om de utländska spelbolagens reklam i svenska medier har pågått i många år. De tidigare chefredaktörerna Anders Gerdin, Aftonbladet, och Otto Sjöberg, Expressen, har vid flera tillfällen ställts inför skranket då Lotteriinspektionen försökt få dem fällda i olika domstolar. 
Men Gerdin och Sjöberg har alltid vunnit och Lotteriinspektionen har förlorat.
Och ändå angriper nu den statliga myndigheten ännu en gång både Expressen och Aftonbladet genom att hota dem med viten på 45.000 kronor per dag om de fortsätter publicera klickbara länkar till utländska spelbolag. Därför överväger Aftonbladet att flytta sin servrar utomlands för att slippa bråken med svenska staten. Det tycker jag att Aftonbladet ska göra om inte statens företrädare ändrar beteende!
När ska statens egen myndighet acceptera rättsläget och sluta trakassera tidningarna? För det är just detta det handlar om, trakasserier! Samtidigt som de svenska tidningarna jagas för sina publiceringar accepterar staten att utländska spelbolag gör reklam för sig i t ex TV3 och TV5, som sänds från andra länder, men distribueras via det svenska statliga ägda nätet.    
Lotteriinspektionen har funnit tunna skäl att fortsätta sin jakt på tidningarna genom att denna gång inte kritisera annonserna som sådana, utan de klickbara länkarna som byråkraterna inte anses omfattas av de tidigare domarna. 
Länkarna anses tydligen vara annorlunda än vanliga annonser, som tidningarna tidigare i domar fått rätt att publicera. Där någonstans tar sig Lotteriinspektionen rätten att agera mot tidningarna igen, trots alla tidigare juridiska motgångar. Det är stötande. 
Här ägnar sig Lotteriinspektionen åt pinsam advokatyr där syftet är uppenbart; det svenska spelmonopolet ska räddas oavsett vad rättsläget säger. Räddningsaktionen borde nu inte vara en uppgift för denna myndighet, utan snarare för regeringen som borde ta ställning för spelmonopolets bevarande, eller tvärtom, i ett läge där domstolsprövningarna visar att monopolet faller med nuvarande lagstiftning. 
Men regeringen tiger och slutsatsen måste bli att Lotteriinspektionen i brist på politiska ställningstaganden agerar lydigt, följdriktigt och logiskt gentemot regeringen och Anders Borg för att försöka rädda monopolet. Precis på samma sätt som statliga Svenska Spel under åratal agerat för att skydda spelmonopolet, inte minst i somras då dess ordförande Anitra Steen smått desperat försvarade monopolet under en minnesvärd debatt  i Almedalen. 
Jag har tidigare bloggat flera gånger om statens pinsamma hållning till frågan om rätten att publicera information, redaktionellt eller kommersiellt, om utländska spelbolag. Några av dessa länkar nedan. 
Där finns också länkar till gårdagens kloka uttalanden av chefredaktörerna Thomas Mattsson, Expressen och Jan Helin, Aftonbladet, de två redaktörer som nu får slåss vidare mot statens märkliga hetsjakt mot svenska medier för att de publicerar reklam om en helt laglig verksamhet. Läs deras argument.   
Den svenska staten och dess myndighet Lotteriinspektionen måste sluta trotsa alla de domar som redan avgjort frågan om rätten att publicera utländska spelbolags annonser.

Och regeringen måste bestämma sig för hur den vill ha det, spelmonopol eller ej. 

Relevanta externa länkar: 
Spelmålet avgjort - HD friar Gerdin och Sjöberg - nyhetsartikel medievarlden.se 121221

Interna länkar på Utkiksbloggen: 
Tuffare prioritering i Almedalen - utkiksbloggen.blogspot.se 130702
En stor seger för Gerdin och Sjöberg och medierna - utkiksbloggen.blogspot.com 121221
En viktig dag för tryckfriheten i Högsta Domstolen - utkiksbloggen.blogspot.com 121113
Gerdin och Sjöberg friades av hovrätten - utkiksbloggen.blogspot.com 110622
Gerdin och Sjöberg slåss mot spelhyckleriet - utkiksbloggen.blogspot.se 110526

Inga kommentarer: